Zonnige eerste IVN Turfvaartwandeling

06-03-2018 21:13

foto's Toon de Heijde

   

De eerste Turfvaartwandeling bij de Sculpturen op 4 maart vindt plaats bij droog en zonnig weer en 10 graden. Als gevolg daarvan is ook de opkomst zeer redelijk met plusminus 50 bezoekers.

De Turfvaartwandelingen vinden plaats in het kader van Breda Binnenste Buiten, waar dit jaar de waterlopen Turfvaart en Bijloop centraal staan, vanwege het 400 jaar bestaan van de Turfvaart.

De vijf gidsen verdelen de bezoekers in vier groepen en gaan op pad. De wandeling voert voor de helft door de wijk de Heuvel en voor de andere helft langs de Turfvaart.

Vanwege de recente vorst en sneeuw zijn er nog weinig kruiden te zien. Hier en daar een boerenkrokus het speenkruid laat zijn gele bloemen zien. Er zijn natuurlijk altijd stadsplanten die het bijna nooit laten afweten zoals herderstasje en vogelmuur. Bij de tocht door de wijk is aandacht voor de bijzondere kerk op de Heuvelbrink van de beroemde architect Granpré Molière.  De kerk is niet meer in gebruik maar er is op het plein een kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Daaraan was de kerk vroeger gewijd.

Tijdens de wandeling gaat veel aandacht uit naar bomen en struiken. De bessen van de Gelderse roos worden door sommigen geproefd, maar er jam van maken zoals de gids doet, ziet men niet zitten. Te bitter. De zwarte els vertoont al katjes, een aantal oude wilgen langs de Turfvaart heeft het loodje moeten leggen bij de laatste storm.

De gids vertelt over het ontstaan van turf, het vervoer en gebruik als brandstof voor het bierbrouwen en het transport terug met huisafval als mest voor de akkers.

Langs de Turfvaart zijn er vogels als wilde eend, aalscholver, meerkoet, fuut en waterhoen. Vooral de aalscholvers zijn heel mak en laten van dichtbij hun duikkunst zien. Ook zijn goed de witte vlekken onder de vleugels te zien die ze alleen in de broedtijd hebben.

In de loop van het jaar komen er nog twee korte Turfvaartvaartwandelingen op de Vloeiweide en de Pannenhoef en een lange op 2 september die van bron naar monding gaat.

Aad van Diemen