Zachte naaldvaren in Ulvenhoutse bos

11-12-2017 12:57

Tijdens de Mossenexcursie op 2 december in het Ulvenhoutse bos kwamen we deze varen tegen. Hij viel gelijk op doordat hij er nog fris bijstond. Het bleek een zachte naaldvaren (Polystichum setiferum) te zijn. Het is een in Nederland zeer zeldzame soort van bossen op vochtige, matig voedselrijke, matig zure tot kalkrijke grond. Het Ulvenhoutse bos is een ideale groeiplaats omdat het daar vochtig is en kwelrijk grondwater de verzuring tegengaat. Het is de eerste vondst in deze omgeving.

         
Bron; www.verspreidingsatlas.nl 11-12-2017 Foto's Karel Gort  

De soort is in opmars en wordt de laatste jaren, zoals meer soorten varens, op steeds meer plekken gevonden.  Het is niet goed bekend waardoor dit komt. Factoren kunnen zijn  klimaatverandering, (mildere winters, nattere zomers), het rijper  worden van de bossen of verspreiding vanuit stadstuinen in stedelijke gebieden.

Zo zie je maar dat het plantenseizoen nog niet is afgelopen en dat je het hele jaar door planten kunt vinden. Ook met een laagje sneeuw blijft hij fier staan en is herkenbaar. Dus op een mooie winterdag is het misschien leuk om het bos, liefst een vochtig bos, in te gaan op zoek naar varens.

Karel Gort (10-12-2017)