Verrassingen van de Molenleij, de Gilzerwouwerbeek en Dorstse Leij

19-10-2016 14:17

Een nieuw Bredaas boekje over een steeds veranderend bekenstelsel

Verwachte publicatie maart 2017
Door: IVN Mark en Donge, KNNV Breda, Westbrabantse Vogelwerkgroep, Heemkundekring Paulus van Daesdonck

Onderzoek naar waterleven in de Molenleij.
Rijke historie, fladderende vlinders, kwakende kikkers, bloeiende waterplanten, wervelende stroomversnellingen, , schaduwrijke wandelpaden, open landschappen, gevarieerde woonwijken.
Zie hier de Molenleij. Een stadsbeek die op meerdere plaatsen ontspringt: als Gilzewouwerbeek nabij Gilze, als Molenleij nabij Molenschot en als Dorstse Leij nabij Boswachterij Dorst.
Rondom Breepark vloeien ze samen om als getemde beek, midden in de stad, in de Wilhelminasingel uit te monden.
Natuurverenigingen KNNV Breda, IVN Mark en Donge, Westbrabantse Vogelwerkgroepen en Heemkundekring Paulus van Daesdonck zijn erg nieuwsgierig naar welke bijzondere dingen er zijn in het  stroomgebied van dit bekenstelsel.
Hun ontdekkingen kunt u vanaf maaart 2017 lezen in een prachtig boekje, vol heldere teksten, mooie foto’s, illustraties en kaarten.
 
Kunt u niet wachten? 
Doe dan uw wandelschoenen aan of pak de fiets en ga zelf ook op verkenning uit.
Zie de  leegte van het landschap ten oosten van de stad met daarin het nieuwe natuurgebiedje van de Gilzerwouwerbeek. Ook de Molenleij en  Dorstse Leij zijn de moeite waard.
Wandel of fiets met de stroming mee en ontdek hoe deze drie beekjes bij Breepark als Molenleij verder stromen. Volg deze stadsbeek en ontdek hoe die op verrassende wijze via een groen lint door Heusdenhout en Brabantpark loopt.
Vraagt u zich na uw verkenning af wat er allemaal groeit, bloeit, loopt, vliegt en zwemt en welke invloed de mens heeft op de ontwikkeling van het landschap?
Koop dan in maart 2017 dit uitdagende boekje dat dankzij het handzame formaat gemakkelijk in uw binnenzak past.
Geen ingewikkelde, wetenschappelijke teksten, maar in begrijpelijk taal geschreven door deskundige mensen met hart voor stad en natuur. En met duidelijke illustraties en kaarten.
Dit boekje wordt de eerste uitgave van een reeks.
De bedoeling is dat alle grotere beekjes die vanuit de Baronie in de Mark of Aa of Weerijs uitmonden een eigen boekje krijgen.
Met de aankoop van dit eerste boekje start u de opbouw van een unieke verzameling Bredase bekenboekjes.
Lees meer: https://www.bredabibu.nl/