IVN Turfvaartwandeling – kleurrijke seizoensopening

06-09-2018 00:00

Wethouders de Beer vormden het palet voor de 35 deelnemers aan de Turfvaartwandeling van bron tot monding, van het witte Pannhûske met de rode pannen in Achtmaal naar museum in Princenhage.  Voorafgaand aan het Bloemencorso met Dahlia’s in alle kleuren van de regenboog gaf Johan de Beer de wandelaars het startschot en na 24,71 km ontving Paul de Beer de voldane groep in het Princenhaags Museum. Beide wethouders hadden in hun jeugd of als student op het bontgekleurde landgoed Wallsteijn gewoond en benadrukten de verbondenheid tussen buitengebied ‘groen’ en stad ‘rood’. Zoals dat ook via Landstad de Baronie vorm krijgt.

Ons groene IVN Mark&Donge organiseerde deze landschapswandeling als start van het ‘turfvaart programma’. Er komen een drietal lezingen, een tentoonstelling, kleurenfilm, fietstochten en een boek over ‘400 jaar Turfvaart’. De gebruinde turfvaartwandelaars zagen in mooi zonnig weer met eigen ogen al het resultaat van de turfwinning en de verdwenen lagen veen. De roestkleurige ‘veenpalen’ lieten zien dat er wel 4 tot 5 meter tot op de gelige lemige zandlaag afgegraven was. Voor het transport van al die turf was 400 jaar geleden de turfvaart gegraven. Op die lemige zandlaag zijn nu door herinrichting veel natuurgebieden ontstaan. Zo kwamen de ‘turfvaarders’ al wandelend door de paarse Oude Buisse heide, Vredeoord, de Moeren, Pannenhoef met bomen in herfstkleuren, Vloeiweide en de Achterste Rith bij de monding van de Turfvaart in het blauwe water de Aa of Weerijs en uiteindelijk in thuishaven Princenhaags Museum. Halverwege werden de Turfvaarders gastvrij ontvangen voor de lunchstop door Hans Schep en Carlo Braat in de Zwarte Schuur van het Brabants Landschap. De film over de Pannenhoef liet in al zijn kleurenpracht zien hoe in dertig jaar tijd waterrijke natuur met hulp van het Waterschap hersteld is.

Bij de afsluiting in het knusse museum werden de deelnemers verrast met een bruin ‘turfblokje’ van IVN Mark&Donge en een foto met gedicht van Pien Storm van Leeuwen over ‘donzig, sponzend, zwelgend, slommerig, groenig Veenmos’. Een klein watervasthoudend plantje dat door eeuwen groei, bloei en afsterven voor die metersdikke bruinige veenlagen gezorgd had en nu weer de kans gekregen heeft om als jong groen te groeien. De gastvrije voorzitter –met gelige zonnehoed- Rini van der Linden van het Princenhaags Museum nodigde iedereen uit voor de opening van de tentoonstelling op vrijdagmiddag 17u in het Princenhaags Museum.

tekst en foto's Joop van Riet