Eindejaarsplantenjacht

30-12-2016 16:06

Op woensdag 28 december om 14.00 uur was de eindejaarsplantenjacht in Bavel.

In samenwerking met FLORON organiseerde IVN Mark & Donge is er voor de derde maal de Eindejaars Plantenjacht in een ogenschijnlijk onmogelijke periode: midden in de winter. Van zondag 25 december tot dinsdag 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. We zijn benieuwd hoeveel verschillende planten er dan nog in bloei staan en welke bloeiende plant het meest wordt gezien. Zie ook https://www.floron.nl/plantenjacht

Het gaat dan bijvoorbeeld om soorten die bij het uitblijven van nachtvorst de bloei nog wat weten te rekken of om soorten die het hele jaar door bloeiend te vinden zijn.

Met een groep van 11 personen en een hond gaan we op stap in een mistig landschap. Gelet op de flinke nachtvorst van -6 Celsius gedurende twee nachten is geen recordaantal bloeiende planten te verwachten. De teller komt uit op 25 planten, terwijl we verleden jaar ruim 40 planten telden.

Natuurlijk zijn er planten bij die bijna altijd bloeien zoals het madeliefje, klein kruiskruid en straatgras. De geluidswal kent ook een paar bijzondere planten die in de winter bloeien te weten een els zonder Nederlandse naam: Alnus spaethii. Deze els heeft hele lange mannelijke katjes.

Daarnaast staat er met ruim tien verspreid staande exemplaren volop bloeiende gaspeldoorn. Dankzij de scherpe ogen van Ria Voermans vinden we tijmereprijs met zijn piepkleine mooie lichtblauwe bloemen.

Na 1,5 uur zijn we terug bij Korenmolen De Hoop. We wensen elkaar een goed 2017!

tekst/foto Aad van Diemen